Divadlo Paměti národa připravilo šestou edici pravidelného divadelního cyklu „Paměť jsme my“. Cílem je uvést autorské představení mladé generace umělců, které tematicky vychází ze skutečných příběhů pamětníků zaznamenaných dokumentaristy Post Bellum a propojit studenty uměleckých oborů s již integrovanými profesionálními umělci.

Letošní pražská inscenace s názvem „Štěstí“ vznikla v režii Tamary Pomoriški, umělecké vedoucí Divadla Paměti národa, ve spolupráci s Národní galerií Praha a katedrou výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Na propojení výtvarného a scénického umění se podílela choreografka Nela Štarková a herečka Viktória Pejková.

Studenti pod vedením multimediálního umělce a pedagoga Jana Pfeiffera umělecky zpracovali konkrétní osobní příběhy pamětníků, kteří přežili nacistickou perzekuci židovského obyvatelstva v Praze. Samotný objekt Národní galerie, kde bude inscenace uvedena 27. a 28. ledna 2024 vždy od 19 hodin, přímo souvisí s památkou na tyto události. Nacisté totiž využívali bezprostřední okolí Veletržního paláce jako shromaždiště svých pražských obětí těsně před deportacemi do koncentračních táborů.

Vstupenky si můžete zakoupit přes GoOut.
Během představení se bude divák pohybovat prostorem, k dispozici bude jen omezený počet sedadel.

Projekt mohl vzniknout díky podpoře našich partnerů: Nadační fond obětem holocaustu, Ministerstvo kultury ČR, Magistrát hl. m. Prahy, Theater Na de Dam, Národní galerie Praha, Univerzita Karlova – Pedagogická fakulta – katedra výtvarné výchovy. Projekt se uskutečňuje za finanční podpory Evropské unie.